Peroneal Sinirin Tuzak Nöropatisi
Peroneal Sinirin Tuzak Nöropatisi Nedir?
Peroneal sinir, siyatik sinirden diz arkasına yakın seviyede ayrılarak bacağın ön ve yan tarafına doğru ilerler. Fibula başı denilen bölgeden geçerek bacağın ön ve yan bölgeleri ile ayağın üst kısmının duyusunu sağlar. Ayrıca ayak bileğinin ve parmakların yukarı kaldırılmasını sağlayan kasları çalıştırır.
Peroneal sinir fibula başı bölgesinden geçerken oldukça yüzeyel seyreder. Bu nedenle en sık bu bölgede hasarlanır. Sinir hasarı sonucunda bacakta uyuşma, karıncalanma, ağrı, keçelenme gibi duysal şikayetler ortaya çıkar. Eğer motor lifler etkilenirse “Düşük Ayak” denilen tablo gözükür, hastalar ayak bileğini ve parmaklarını yukarıya doğru hareket ettirmekte güçlük çekerler.
Peroneal Sinirin Tuzak Nöropatisinin Nedenleri Nelerdir?
Özellikle bacak bacak üstüne atarak ya da bağdaş kurarak oturan kişilerde sinir fibula başında kolaylıkla zedelenebilir. Ayrıca diz ekleminde anatomik problemler, travma, diz ameliyatları, tümör gibi yer kaplayan lezyonlar sinirin tuzaklanmasına neden olabilir.
Romatolojik hastalıklar, şeker hastalığı, tiroid bozuklukları, vitamin yetersizlikleri gibi altta yatan başka tıbbi durumların varlığı sinirin hasarlanmasına zemin hazırlayabilir.
Peroneal Sinirin Tuzak Nöropatisi Belirtileri Nelerdir?
Hastalar diz altında bacak ön ve yan kısımları ile ayak üst kısmında uyuşukluk, karıncalanma, ağrı gibi duysal şikayetlerden bahsederler. Ayrıca “Düşük Ayak” olarak tanımlanan ayak parmaklarını ve ayak bileğini yukarı kaldıramama şeklinde kas güçsüzlüğü izlenebilir. İlerleyen durumlarda ilgili kaslarda erime (atrofi) görülebilir. Düşük ayak sonucunda hastalar yürürken ayaklarını yere sürtebilirler ve takılıp düşebilirler.
Peroneal Sinirin Tuzak Nöropatisi Tanısı Nasıl Konulur?
Dikkatli bir anamnez ve ayrıntılı nörolojik muayene tanı için ipuçları sağlar. Sinirin duysal ve motor fonksiyonlarının değerlendirilebilmesi için mutlaka elektromiyografi (EMG) yapılmalıdır. Sinir hasarının yeri, derecesi, zamanı ve iyileşme olup olmadığı tespit edilir. Ayrıca sinirin ve komşu dokuların değerlendirilebilmesi için ultrason, BT, MR gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Altta yatan başka bir tıbbi durumun ortaya çıkarılması açısından gerekli kan tetkikleri istenir.
Tedavide Neler Yapılır?
Sinir hasarının yeri ve derecesine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri önerilebilir. Altta yatan başka bir tıbbi durum varsa tedavisi ile şikayetler azalabilir ya da tamamen ortadan kalkabilir. Risk faktörleri açısından hastanın uyarılması gerekir.
Kişiye uygun ateller, fizik tedavi ve yürüyüş eğitimleri hastanın fonksiyonlarını tekrar geri kazanması açısından son derece önemlidir.
Duysal şikayetler için farmakolojik tedaviler önerilebilir.
Konservatif tedavilere yanıt alınamayan veya belirgin sinir etkilenimi olan hastalarda dekompresyon cerrahisi, sinir onarımı, sinir ve tendon transferi gibi cerrahi prosedürler uygulanabilir.