Miyopatiler (Kas Hastalıkları)
Miyopatiler (Kas Hastalıkları) Nelerdir?
Hareket, denge, direnç gibi birçok görevi olan kasları oluşturan kas hücrelerinin (kas lifi) hastalıkları “miyopatiler” olarak adlandırılır. Kas hastalıklarında sıklıkla ortaya çıkan belirtiler; değişik derecelerde kas güçsüzlüğü, kas erimesi (kas atrofisi), kas ağrıları ve kramplardır.
Miyopati Tipleri Nelerdir?
Kas hastalıkları kalıtsal (herediter) ve sonradan kazanılmış (edinsel) olarak 2 ana gruba ayrılmaktadır.
Bu gruplar içerisinde oldukça fazla kas hastalığı yer alır:
- İlaçlara, enfeksiyonlara veya toksinlere bağlı oluşan miyopatiler
- Metabolik ve Endokrin Miyopatiler
- Duchenne ve Becker Musküler Distrofileri
- Ekstremite Kavşak Tipi Kas Distrofileri
- Miyotonik Distrofi
- Polimiyozit ve Dermatomiyozit
Miyopatilerde Tanı Nasıl Konulur?
Kas hastalıklarının tanısında hasta ve yakınlarından alınan ayrıntılı bilgiler ve muayene bulguları çok önem taşır. Kan tetkikleri, elektrofizyolojik incelemeler (EMG), kas biyopsisi, moleküler genetik testler ve görüntüleme yöntemleri (MR, BT, Ultrason gibi) tanıya yardımcı olur.
Miyopatilerin Tedavisi Mümkün mü?
Edinsel kas hastalıklarının tedavisi için altta yatan nedenin saptanması oldukça önemlidir. İlaç tedavisi ya da diğer tedavi seçeneklerine buna göre karar verilir.
Tanısı konabilen kalıtsal kas hastalıklarının çoğunda kesin tedavi henüz mümkün değildir. Ancak bu hastalıklarla ilgili çok sayıda umut verici ilaç ve gen tedavisi çalışmaları devam etmektedir.
Kas hastalıklarının tedavi sürecine deneyimli uzmanlarca planlanan fizyoterapi mutlaka eklenmelidir. Fizyoterapi hem fiziksel kapasiteyi arttırmakta hem de gelişebilecek deformiteleri (eklem sertlikleri, kas atrofileri gibi) önlemektedir.
Hastaların Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?
Bazı miyopatilerde kas dışındaki dokular da etkilenebilir (kalp, göz gibi). Bu organların hasarı sonucu gelişen hastalıklar da tedavi edilmelidir.
Kas hastalığına sahip bireyler herhangi bir işlem/ameliyat öncesinde veya başka bir hastalık nedeniyle ilaç kullanmaları gerektiğinde düzenli kontrole gittikleri doktoru bilgilendirmelidir.
Miyopatilerin Prognozu Nasıldır?
Kas hastalıklarının seyri altta yatan nedene bağlı olarak değişiklikler gösterir. Bazı hastalar tedaviyle tamamen normale dönebilir, bazıları ise hastalığın ilerleyici ve hasar bırakıcı özelliği nedeniyle yatağa bağımlı hale gelebilir.
Miyopatilerin Önlenmesi Mümkün mü?
Kalıtsal kas hastalıklarının önlenmesinde akraba evliliklerinden kaçınılması önemlidir. Ailede kas hastalığına sahip bir birey varlığında, hamile olan aile bireylerinin genetik danışmanlık alması gerekir ve amniosentez ile erken teşhis şansı olup olmadığı değerlendirilmelidir.