Meraljia Parestetika
Meraljia Parestetika Nedir?
Lateral femoral kutanöz sinirin kasık bölgesinde oluşan tuzak nöropatisidir. Uyluk dış yüzeyinde karıncalanma, uyuşma ve yanma gibi duysal şikayetler görülür.
Dar giysiler, obezite, hamilelik gibi durumlar bu sendromun yaygın nedenlerindendir. Ayrıca travma ve diyabet gibi altta yatan başka bir nedene bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Meraljia Parestetika Belirtileri Nelerdir?
Lateral femoral kutanöz sinir saf duysal sinir olduğu için hastalarda sadece duysal şikayetler ortaya çıkar, herhangi bir kas güçsüzlüğü gözlenmez. Uyluk dış yüzeyinde karıncalanma, uyuşma, yanma, keçelenme gibi şikayetler görülür. Bu bölgede aşırı hassasiyet ortaya çıkabilir ve hafif dokunma bile hastayı belirgin rahatsız edebilir. Bazen duysal şikayetlere ağrı eşlik edebilir ve ağrının komşu vücut bölgelerine yayılabildiği görülür. Şikayetler genellikle tek taraflıdır, yürümek veya ayakta durmak ile tetiklenebilir.
Meraljia Parestetika Neden Olur?
Sinirin kasık bölgesinde inguinal ligaman altından geçerken sıkışması neticesinde oluşur. Kasık bölgesinde baskıyı arttıran herhangi bir durum şikayetleri ortaya çıkarabilir. Bunlar arasında kemer, korse ve dar pantolon gibi giysilerin giyilmesi, obezite, gebelik, karın içinde yer kaplayan lezyonlar, karında sıvı birikmesi, travmalar, diyabet ve kasık bölgesi veya yakınından geçirilmiş ameliyatlar sayılabilir.
Meraljia Parestetika Tanısı Nasıl Konulur?
Şikayetlerin özellikleri ve nörolojik muayene ile tanı koymak mümkündür. Sinirin duysal fonksiyonunu göstermek açısından elektromiyografi (EMG) yapılmalıdır. EMG, benzer kliniğe yol açabilecek diğer nörolojik hastalıkların dışlanmasında son derece önemli bir yöntemdir.
Altta yatan bir başka tıbbi durumun ortaya çıkarılabilmesi için kalça, pelvis ve bel bölgelerine yönelik röntgen, ultrason, BT veya MR gibi görüntüleme yöntemleri istenebilir.
Bazı durumlarda tanının netleştirilebilmesi için anestetik madde enjeksiyonu ile sinir blokajı yapılması gerekebilir.
Meraljia Parestetika Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle altta yatan nedenin tespiti ve risk faktörlerinin ortadan kaldırılması önemlidir. Daha rahat giysiler giymek, kemer takmamak, kilo vermek, ağrı kesici ve enflamasyonu azaltıcı ilaçların kullanılması önerilir.
Şikayetlerin konservatif tedavilerle rahatlamadığı durumlarda ağrı ve diğer duysal şikayetler üzerine etkili olduğu bilinen trisiklik antidepresanlar ve antiepileptikler (gabapentin, fenitoin, pregabalin gibi) reçete edilebilir.
Tuzaklanma bölgesine yapılacak kortikosteroid enjeksiyonları enflamasyonu azaltabilir ve ağrıyı geçici olarak hafifletebilir.
Diğer tedavilere beklenen yanıtın alınmadığı, şiddetli ve uzun süreli şikayetleri olan hastalarda ameliyat seçenekleri değerlendirilebilir.