Kübital Tünel Sendromu
Kübital Tünel Sendromu Nedir?
Ulnar sinirin dirsek seviyesinde kemik, kas ve ligamanlar tarafından oluşturulan kübital tünelden geçerken herhangi bir nedenle etkilenmesine bağlı ortaya çıkan tuzak nöropatidir. Tüm tuzak nöropatileri içerisinde karpal tünel sendromundan sonra ikinci sıklıkta görülür.
Kübital Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?
- Ön kolun iç kısmına, yüzük ve küçük parmaklara yayılan uyuşma, karıncalanma, keçelenme gibi duysal şikayetler
- Dirseğin iç kısmında ağrı
- El bileği ve parmakların hareketlerinde güçsüzlük
- Ön kol ve avuç içindeki bazı kaslarda erime (atrofi)
Kübital Tünel Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Ulnar sinir, dirsek seviyesinde yüzeyel seyrettiği için zedelenmeye oldukça duyarlıdır. Dirseğin sürekli bir yere dayanması, sık tekrarlanan hareketler, yaralanmalar, kemik kırıkları, eklem problemleri ve tümör gibi yer kaplayan lezyonlar ulnar sinirin kübital tünelde hasarlanmasına neden olabilir. Ayrıca romatolojik hastalıklar ve şeker hastalığı gibi altta yatan başka bir tıbbi durum varlığında sinirin zedelenme riski artmaktadır.
Kübital Tünel Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?
Anamnez ve muayene tanıya yönlendirecek ipuçları sağlar. Muayene sırasında bazı manevralar ile şikayetlerin tetiklenmesi hastalığın varlığını destekler.
Eklem hastalıkları, kırık, kemik patolojileri gibi durumların ortaya çıkarılması için röntgen filmi istenir. Ultrason ve MR gibi teknikler dirsek anatomisi ve kübital tünel hakkında bilgi verir. Ancak sinirin fonksiyonel olarak değerlendirilmesi sadece elektromiyografi (EMG) ile mümkündür.
EMG, ulnar sinirin duysal ve motor fonksiyonlarının değerlendirilmesi için mutlaka yapılmalıdır. Sinirin hasar derecesi, olayın gerçekleşme zamanı ve iyileşmenin olup olmadığı değerlendirilir. Ayrıca ulnar sinirin sıkışma bölgesini tespit ederek ameliyat gereken hastalarda cerraha yol gösterir. Kübital tünel sendromunu taklit edebilecek diğer sinir hasarlarının dışlanması için de EMG tetkiki uygulanmalıdır.
Altta yatan başka bir tıbbi durumun ortaya çıkarılması açısından gerekli kan tetkikleri istenir.
Kübital Tünel Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Başlangıçta dirsek hareketlerinin azaltılarak eklemin dinlendirilmesi, dirsek için yastık görevi görebilecek ped ve atellerin kullanımı önerilir. Kübital tünel bölgesindeki enflamasyonu azaltmaya yönelik ilaç tedavileri ve steroid enjeksiyonları uygulanır. Bu yöntemler ile çoğu hastanın şikayetlerinde belirgin düzelme gözlenir.
Konservatif tedaviye rağmen şikayetlerin devam etmesi ve EMG bulgularında sinir hasarının belirgin olması durumunda “sinir dekompresyonu” veya “sinir transpozisyonu” gibi ameliyatlar yapılabilir.