Geri Döndürülebilir Demans
Geri Döndürülebilir Demans Nedir?
Bilişsel veya davranışsal semptomlara neden olan hastalığın tedavisi ile şikayetlerin ortadan kalktığı demanslardır.
Birçok nedene bağlı olarak gelişen bu demansların ortak özelliği, tedavi ile zihinsel fonksiyonlardaki bozuklukların düzelmesidir.
Tedavi edilebilir demanslar olarak bilinse de, tanıda gecikme olması durumunda sinir sistemindeki hasarın geri dönüşsüz olabileceği unutulmamalıdır.
Geri Döndürülebilir Demans Nedenleri Nelerdir?
- Vitamin eksiklikleri: Tiamin eksikliğinde oftalmopleji, ataksi, konfüzyon hali ve hafıza kaybı görülebilir. B12 vitamini eksikliği de ataksi, parestezi, kas güçsüzlüğü, azalmış veya hiperaktif refleksler, spastisite, idrar veya gaita inkontinansı, ortostatik hipotansiyon, görme kaybı şikayetlerine ek olarak hafıza problemlerine neden olabilir. Zihinsel bozulmaya neden olabilen diğer vitamin eksiklikleri ise niasin ve folik asit eksikliğidir.
- Demir eksikliği: Dünyada en yaygın beslenme bozukluğu olup zihinsel fonksiyonlarda etkilenmeye neden olabilir.
- Normal Basınçlı Hidrosefali: Beyin omurilik sıvısının ventrikül denilen beynin içerisindeki odacıklarda birikmesi ile ortaya çıkan bir tablodur. Genişleyen ventriküller çevre beyin dokusunu etkileyerek şikayetlerin gelişmesine neden olur. Hastalarda yürüme güçlüğü, zihinsel fonksiyonlarda bozulma ve idrar kaçırma görülür. Bu şikayetlerden ötürü Alzheimer hastalığı veya Parkinson hastalığı ile karışabilir. Tanıyı doğrulamak ve cerrahiye uygun hastaları belirlemek için belden aralıklı su alınması işlemi yapılır. Bu işlem sonrasında özellikle yürüme bozukluğu düzelen hastalar ventrikülo-peritoneal şant ameliyatından oldukça fayda görür.
- İlaçlar: Steroidler, antikolinerjik etkileri olan ilaçlar (antidepresanlar, antipsikotikler, atropin, karbamazepin, antihistaminikler), benzodiazepinler, valproat, kemoterapi ilaçları
- Endokrin sistem hastalıkları: Tiroid fonksiyon bozukluğu (hipo/hipertiroidizm), Cushing sendromu, hipoglisemi, hipo/hiperparatiroidizm
- Uyku apne sendromu (OSAS)
- Subdural hematom, tümör gibi kafa içinde yer kaplayan lezyonlar
- Otoimmün hastalıklar (Limbik ensefalit, Hashimoto ensefalopatisi gibi)