Epilepsi ve Kadın
Konu Başlıkları
Çocukluk Dönemi
Üreme Dönemi
Gebelik Dönemi
Doğum Dönemi
Emzirme Dönemi
Menopoz Dönemi
Her yaş grubunda ve cinsiyette görülen epilepsi hastalığı üreme, doğum, emzirme ve menapoz gibi özel dönemlerin olması nedeniyle kadınlarda dikkatli değerlendirilmelidir. Örnek vermek gerekirse; üreme çağındaki kadınlarda görülen mens (adet) dönemi nöbet oluşumunu tetikleyebilir veya nöbetler sadece mens (adet) dönemlerinde ortaya çıkabilir. Epilepsi ilaçları, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda etkileşime girerek doğum kontrolünü güçleştirebilir. Gebelik ve emzirme döneminde kullanılan epilepsi ilaçlarının anne ve bebek üzerinde birtakım olumsuz etkileri görülebilir. Bu nedenle, kadın cinsiyette epilepsi hastalığının takibi ve tedavisi ayrı bir öneme sahiptir.
Çocukluk Dönemi
Çocuklukta kullanılan epilepsi ilaçlarının kesildikten sonraki dönemlerde genellikle olumsuz etkisi olmamaktadır. Ancak bazı yayınlarda valproik asit/sodyum valproat içeren ilaçları kullanan çocuklarda şişmanlık (obezite), insülin yüksekliği, hormonal değişiklikler ve polikistik over sendromu gibi durumların daha sık izlendiği belirtilmektedir.
Üreme Dönemi
Bu dönemde kadınlar, ortalama 28 günde bir mens (adet) görmeye başlarlar. Epilepsi hastalığı olan ve/veya epilepsi ilacı kullanan kadınlarda adet dönemleri düzensiz seyredebilir. Ayrıca yumurtlama problemleri, polikistik over sendromu ve erken menapoz daha sık izlenmektedir. Bu dönemde valproik asit/sodyum valproat içeren ilaçlar kullanılırken oldukça dikkatli olunmalı, diğer antiepileptik ilaçlar öncelikli olarak tercih edilmelidir.
Bazı kadınlarda nöbetler mens dönemlerinde görülmekte ya da nöbet sıklığı belirgin artmaktadır (Katamenial epilepsi). Sıklıkla östrojen/progesteron dengesinin bozulduğu durumlarda görülür. Hastaya mens ve nöbet günlükleri tutturulmalı, ilaç kullanıyorsa ilaç kan düzeyleri takip edilmeli, gerekirse ilaç değişikliği yapılmalıdır. Bazı hastalarda ise hormon tedavileri düşünülebilir.
Üreme döneminde kadınlar sıklıkla oral kontraseptif denilen doğum kontrol hapları kullanmaktadır. Oral kontraseptifler ile bazı epilepsi ilaçları etkileşime girebilir. Bu durumda doğum kontrolü başarısızlıkla sonuçlanarak gebelik gelişebilir. Karbamazepin, fenitoin, fenobarbital, pirimidon ve okskarbazepin içeren epilepsi ilaçları oral kontraseptiflerin düzeyini belirgin olarak düşürürler. Bu durumun tersi de mümkündür. Yani oral kontraseptifler, epilepsi ilaçlarının düzeylerini etkileyerek nöbet kontrolünü güçleştirebilirler. Oral kontraseptiflerin birçok farklı tipi mevcuttur, hangisinin seçilmesi konusunda kadın doğum uzmanı ile görüşerek karar vermek daha doğru olacaktır. Acil kontraseptif hapların epilepsi hastalarında kullanımında bir sakınca yoktur, ancak enzim indükleyen epilepsi ilacı kullananlarda normalden yüksek dozlar gerekebilir.
Gebelik Dönemi
Epilepsi ilaçlarının bebek üzerine olumsuz etkileri bilinmektedir. Bu ilaçlar bebeğin fiziksel görünümünün etkilenmesi, çeşitli organların işleyişinin ve yapısının bozulması olarak tanımlanan fetal malformasyon (teratojenite) riskini arttırabilmektedir. Pek çok major malformasyon gebeliğin erken döneminde, kişi daha gebe olduğunu farketmeden gerçekleşir. Bu nedenle epilepsi ilacı kullanan hastalar plansız gebeliklerden kaçınmalı, doğum kontrol yöntemleri kullanmalı ve gebelik öncesinde mutlaka nöroloji ve kadın doğum hekimine başvurmalıdır. Herhangi bir önlem almadan gebe kalan hastalarda, bebeğin birçok vücut bölümü erken dönemde geliştiği için, olası bir bozukluğun geri döndürülmesi mümkün olmayabilir. Gebelik öncesi yapılması önerilenler şöyle özetlenebilir:
- Epilepsi ilacının kesilmesi planlanıyorsa gebelik gerçekleşmeden önce yapılmalı
- Hastanın epilepsi ilacını kullanmaya devam etmesi gerekiyorsa gün içerisine bölünmüş şekilde mümkün olan en düşük dozda almalı
- Politerapiden (çoklu ilaç kullanımı) mümkünse monoterapiye (tek ilaç kullanımı) geçilmeli
- Valproik asit/sodyum valproat içeren bir ilaç kullanılıyorsa, mümkünse ilacın değiştirilmesi planlanmalı ya da en düşük doza inilmeli
- Epilepsi cerrahisi adayı olan hastaların gebelikleri ameliyat sonrasına ertelenmeli
- İlaç kesimi yapıldıysa nöbet tekrarı olup olmadığı gebe kalmadan önce en az 6 ay gözlenmeli
- Gebe kalmadan en az 1-3 ay önce folik asit tedavisi başlanmalı, gebe kaldıktan sonra en az 3 ay devam edilmeli
Özellikle valproik asit/sodyum valproat içeren ilaçlar ve çoklu ilaç kullanan annelerin bebeklerinde maformasyon riski yüksektir. Valproik asit/sodyum valproatın bu etkisi doza bağlı olup 1000 mg/gün altındaki dozlarda teratojenik etki diğer ilaçlarla benzer bulunmuştur. Gebelikte valproik asit/sodyum valproat kullanan annelerin bebeklerinde yine doza bağlı olarak daha düşük kognitif performans gözlenmiş ve otizm gibi hastalıklara daha çok rastlanmıştır.
Diğer yandan gebelik döneminde ilaç tedavisine uyum problemleri, ilaç yan etkilerinden korkma, sık kusmalar ve uykusuzluk gibi faktörlere bağlı olarak nöbetler tetiklenebilir. Ayrıca hormonal ve metabolik değişiklikler nedeniyle ilaç kan düzeyleri azalabilir ya da artabilir. Lamotrijin içeren ilaçlar kullanan gebelerin belirli aralıklar ile kan düzeyi baktırmaları önemlidir. Lamotrijin kan düzeyi, gebelik süresince %90 kadar düşebilir ve nöbet riski artabilir.
Gebelikte geçirilen nöbet tipi önemlidir. En korkulanı büyük nöbet olarak tarif edilen jeneralize tonik klonik nöbetlerdir. Bu nöbetler sırasında bebekte bradikardi ve oksijen yetersizliği görülebilir, uzun sürmesi durumunda bebek ve anne için ölüm riski oluşabilir.
Doğum Dönemi
Epilepsili kadınların normal doğum yapmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Sezaryen; annede nörolojik ve / veya mental bir sorun varsa, gebeliğin geç dönemlerinde kontrolsüz nöbetler mevcutsa, yoğun fiziksel ve / veya mental stres varsa tercih edilebilir. Doğum sonrası ilk gün nöbet gelişimi açısından dikkatli olunmalıdır. Gebelik sırasında eğer ilaç düzeyleri yükseltilmişse doğum sonrası dozlar tekrar ayarlanmalıdır.
Emzirme Dönemi
Epilepsi ilaçlarının birçoğu anne sütüne geçer, ancak bu durum bebekte belirgin bir sorun oluşturmaz. Bebekte uyuklama hali gibi bir durum gözlenirse ilaç kan düzeyi ölçümü yapılmalıdır.
Menopoz Dönemi
Bu döneme ait bilgiler kısıtlı olmasına rağmen nöbet sıklığı yüksek olan kadınların daha erken menopoza girdiği belirtilmiştir. Menopoz döneminde bazı hastalarda nöbet sıklığı artarken bazılarında ise azalır. Bu dönemde görülen şikayetleri azaltmak amacıyla verilen hormon replasman tedavilerinin nöbet sıklığını arttırabileceği unutulmamalıdır.