EMG
Elektromiyografi (EMG) Nedir?
EMG tetkiki, kas ve sinir hastalıklarının değerlendirilmesi için kullanılır. Kaslar ve bunları çalıştıran sinirler görevlerini ve birbirleriyle iletişimlerini elektriksel ve kimyasal olaylar üzerinden gerçekleştirir. Bu elektrokimyasal aktiviteler EMG tetkiki sırasında dışarıdan elektrik uyarısı verilerek ya da küçük bir iğne ile kasların içerisine girilerek kaydedilir.
EMG hangi hastalıkların teşhisinde kullanılır?
- Sinir hasarları (Delici-kesici alet yaralanmaları, iş kazaları, ateşli silah yaralanmaları gibi)
- Tuzak nöropatiler (Karpal tünel sendromu, Kübital tünel sendromu, Peroneal tuzak nöropati, Tarsal tünel sendromu gibi)
- Polinöropatiler (Edinsel ve kalıtsal polinöropatiler; diyabet, böbrek hastalığı ve diğer hastalıklara bağlı, vitamin eksiklikleri, enfeksiyonlar, immün bozukluklar, ilaçlar ve toksinler)
- Radikülopatiler (Bel ve boyun fıtıkları gibi)
- Pleksopatiler (Erb Duchenne felci gibi doğum travmasına bağlı gerçekleşen büyük sinir demeti hasarları)
- Ön boynuz hastalıkları (Amiyotrofik lateral skleroz (ALS), Spinal muskuler atrofi (SMA), Poliomiyelit gibi)
- Kas hastalıkları (Kalıtsal ve edinsel nedenlere bağlı kasları etkileyen durumlar, Duchenne musküler distrofi, Miyotonik distrofi, Polimiyozit, Dermatomiyozit gibi)
- Sinir kas kavşağı hastalıkları (Miyastenia Gravis, Lambert Eaton Sendromu gibi)
- Periferik fasiyal paralizi (Yüz felci)
EMG tetkiki nasıl yapılır?
İşlem 2 kısımdan oluşur.
- Sinir iletim çalışması: Dışarıdan düşük şiddette elektrik uyarısı verilerek hissetmemizi sağlayan duysal sinirler ve kaslarımızı çalıştıran motor sinirler uyarılır ve fonksiyonları değerlendirilir.
- İğne EMG: Kasların içerisine özel bir iğne ile girilerek elektriksel aktivitesi kaydedilir. Bu sırada hastadan değerlendirilen kasın görevi ile ilişkili bazı hareketleri yapması istenir.
Hastaların EMG çekimine tetkiki isteyen hekimin yazmış olduğu istek kağıdı ile gelmeleri önemlidir. Hangi hastalıktan şüpheleniliyorsa inceleme ona göre gerçekleştirilir. Bazı hastalıklarda sadece elektrik uyarısı verilerek yapılan kısım yeterlidir. Kas hastalıkları, bel ve boyun fıtıkları gibi durumlarda ise iğne EMG mutlaka yapılmalıdır.
İşlem öncesinde hastanın şikayetleri, hastalık süreci, kullandığı ilaçlar ile ilgili bilgi alınır. Tetkiki yapan hekim tarafından kısa bir muayenesi yapılır.
EMG tetkiki ne kadar sürer?
İşlemin süresi 30 dakika ile 1 saat arasında değişir. Ancak ayrıntılı bazı EMG incelemeleri daha uzun sürebilir.
EMG Tetkiki Sırasında Ağrı/Acı Hissedilir mi?
Sinir ileti incelemeleri sırasında hastalar çoğunlukla rahatsız edici olmayan elektrik uyarıları hissederler. Çoğu zaman bu inceleme hastalar tarafından rahatlıkla tolere edilir.
İğne EMG sırasında ise, vücudun çeşitli bölgelerindeki kaslara oldukça ince çaplı iğneler vasıtasıyla giriş yapılır. İğnenin girişi ve ilgili kasların hareket ettirilmesi aşamalarında çoğunlukla dayanılabilen bir ağrı hissedilebilir. Birçok insanın iğneden çekincesi olmasına rağmen tetkik rahatlıkla tamamlanır.