EEG
Elektroensefalografi (EEG) Nedir?
Sinir hücreleri görevlerini ve birbirleriyle iletişimlerini elektriksel aktiviteler vasıtasıyla gerçekleştirirler. EEG, beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel aktivitenin kaydedildiği bir tetkiktir. Dolaylı olarak beynin fonksiyonlarını da yansıtması açısından son derece önemli bir incelemedir.
Epilepsi (sara) hastalığı başta olmak üzere beyin enfeksiyonları, felçler, davranış sorunları, zihinsel gerilik gibi birçok nöropsikolojik hastalığın tanısında başvurulan bir yöntemdir.
EEG tetkiki nasıl yapılır?
Saçlı deriye ve yüz, kol ya da bacaklar gibi vücudun bazı bölgelerine yerleştirilen yüzeyel elektrodlar (alıcılar) vasıtasıyla kayıt işlemi gerçekleştirilir. Elektrodlar yerleştirilmeden önce çeşitli jeller ya da alkol yardımıyla saçlı deri temizlenir. Pasta denilen koyu kıvamlı bir krem ile elektrodlar yapıştırılır.
Elektrodlar bağlandıktan sonra hasta yatağa uzandırılır ve gözleri kapalı şekilde yatması istenir. Tüm çekim süresince sakin kalmak kaydın düzgün bir şekilde yapılması açısından önemlidir.
Çekim sırasında gözlerin açılıp kapattırılması, ışık uyarana baktırılması ve hızlı soluk alıp verme şeklinde ardı sıra birtakım aktivasyon yöntemleri uygulanır. Bu yöntemler çeşitli nörolojik hastalıklara bağlı anormal aktivitelerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
EEG incelemesinin Rutin (Uyanıklık) EEG ve Uyku-uyanıklık EEG olmak üzere başlıca iki tipi vardır.
- Rutin EEG hasta uyanık halde iken gerçekleştirilir.
- Uyku-uyanıklık EEG tetkikinde ise hem uyanıklık hem de uyku sırasında kayıt yapılır.
Her iki incelemede video kaydı da alınabilir. Video kaydı çekim sırasında gözlenebilecek herhangi bir atağın kaydedilmesini ve hekimin bilgilendirilmesini sağlar.
EEG tetkiki ne kadar sürer?

EEG Elektrodları
Uyanıklık (Rutin) EEG tetkikinin süresi 20-30 dakikadır. Elektrodların yerleştirilmesiyle birlikte 45 dakikaya kadar uzayabilir.
Kısa uyku-uyanıklık EEG tetkikinin süresi 1-1,5 saat arasında değişir. Bazen özellikle uykuda gerçekleşen nöbetler için tetkiki isteyen hekimin önerisiyle daha uzun süreli çekimler yapılabilir.
EEG tetkiki öncesinde herhangi bir hazırlık yapmak gerekir mi?
Elektrodlar saçlı deri üzerine yerleştirildiği için saçların temiz olması ve ıslak olmaması gerekir. Çekime gelirken jöle, saç kremi gibi ürünler kullanılmamalıdır.
Açlık durumu beyin fonksiyonlarını etkilediği için karın tok olmalıdır.
Sürekli kullanılan ilaçlar saatlerine uygun şekilde düzenli olarak alınmalı ve sağlık personeline belirtilmelidir. Özel durumlar dışında tetkik öncesinde sakinleştirici ya da uyku etkisi olan ilaçlar kullanılmamalıdır. Alkol ya da kahve tüketilmemelidir.
Hepatit gibi bulaşıcı bir hastalığınız varsa çekimi gerçekleştirecek sağlık personeli bilgilendirilmelidir.
Evde EEG tetkiki nasıl yapılır?
Hastane ya da klinik ortamında kendini rahat hissetmeyen, sakin kalamayan veya uyumakta zorlanan hastalar için EEG çekimi evde gerçekleştirilebilir. EEG teknisyeni, hasta ve yakınları için uygun olan gün ve saatte işlemi ev ortamında yapabilir. Sonrasında EEG verileri doktora iletilir ve rapor hazırlanır.
Özellikle EEG tetkiki sırasında zorlanılan bebek ve çocuk yaş grubunda evde EEG planlanır ve uykuda gerçekleştirilir. Kayda ait verilerin yeterli ve düzgün şekilde elde edilmesi sağlanır.