Bebek – Çocuk EEG
EEG tetkiki, bebek ve çocuk yaş grubunda sıklıkla istenen tetkiklerden birisidir. Epilepsi şüphesi, gelişme gerilikleri, davranış problemleri ve çeşitli beyin fonksiyon bozukluklarında beynin elektriksel aktivitesinin değerlendirilebilmesi açısından EEG tetkiki yapılmalıdır. Bu yaş grubunda uyanıklık çekimi ile birlikte mutlaka uyku kaydının da yapılması gerekir.
Yetişkinlerde olduğu gibi saçlı deriye ve vücudun çeşitli bölgelerine yüzeyel elektodlar yerleştirilir. Elektrod yerleştirme yerleri temizlenerek pasta denilen kıvamlı bir krem ile elektrodlar yapıştırılır. Ancak bebeklerde başın yüzey alanı küçük olduğu için daha az sayıda elektrod yerleştirilerek çekim yapılabilir.
Çekim süresince sakin kalmak ve verilecek komutları yerine getirmek düzgün bir çekim yapılması açısından önemlidir. Ancak bu yaş grubunun sakin kalması, hareket etmemesi ve komutları yerine getirmesi her zaman mümkün olmayabilir. Hareket etme, ağlama, terleme gibi durumlar EEG dalgalarının değerlendirilmesini güçleştirebilir.
EEG çekimi için uygun ortamın sağlanması açısından birtakım faktörlere dikkat etmek gerekir. Bunlar arasında;
- Oyuncak verilerek ve iletişim kurularak çocuğun ortama alışmasının sağlanması,
- Bebeğin veya çocuğun karnının tok ve altının temiz olması,
- Bebeğin ve çocuğun hareketsiz olduğu uyku sırasında çekim yapılması,
- Uyku dönemine göre çekim saatinin ayarlanması,
- Çekim sırasında yeterli uykunun sağlanabilmesi için tetkik öncesinde bebeğin veya çocuğun belirli bir süre uykusunun kısıtlanması,
- Gereklilik halinde elektrodların bebek veya çocuk uykuya daldıktan sonra yerleştirilmesi,
- Bebek veya çocuğun kendini güvende hissetmesi açısından yanında ebeveynlerden birinin olması ya da birlikte uyumaları,
- Bebeğin veya çocuğun kendi ev ortamında çekimin gerçekleştirilmesi yer alır.
Uyanıklık döneminde komutlara uyulması durumunda göz açma ve kapama, hiperventilasyon (derin ve hızlı soluk alıp verme) ve aralıklı ışık uyaranı şeklinde aktivasyon yöntemleri uygulanabilir. Bu yöntemler, rüzgar gülü kullanılarak hiperventilasyon yaptırılması gibi çocuk ile oyun oynar şekilde gerçekleştirilebilir.
Yaklaşık olarak 1 ile 1,5 saat arasında kayıt yapmak yeterlidir. Bazı durumlarda çocuğun sakinleşmesi ve uykuya dalabilmesi için ilaç vermek gerekebilir. Ancak ilaçların EEG aktivitesini etkileyebileceği bilindiği için mümkün olduğunca tercih etmemek ve doğal uyku kaydı yapmak daha uygundur.