Beyin Sapı İşitsel Uyarılmış Potansiyeller (BAEP) Tetkiki
BAEP Nedir?
BAEP tetkiki, sesli bir uyarana yanıt olarak işitme sinirinde ve beyin sapı içerisindeki işitsel yollarda ortaya çıkan elektriksel aktiviteyi kaydeden bir inceleme yöntemidir. MR ya da BT gibi görüntüleme tetkikleri daha çok işitme yollarının anatomisini ve bu bölgede yer alan lezyonları değerlendirirken, BAEP tetkiki işitme yollarının fonksiyonu ve elektriksel iletimdeki bozukluklar hakkında ek bilgiler sağlar. Görüntüleme yöntemleri ile saptanamayan beyin sapı hasarlarını gösterebilir. Ayrıca tetkikin uyku sırasında ya da çeşitli farklı bilinç düzeylerinde yapılabilmesi tanı açısından avantaj sağlar.
BAEP tetkiki nasıl yapılır?
Kafa derisine ve kulak arkası mastoid kemik üzerine yerleştirilen elektrodlar, art arda gelen belirli frekanstaki sesli uyarana verilen yanıtları kaydeder. Sesli uyaran olarak çoğunlukla klik sesi kullanılır. Her iki kulak ayrı ayrı değerlendirilebileceği gibi iki yanlı uyarı da verilebilir. Her iki kulak için işitme eşiği belirlendikten sonra ne kadar şiddette uyarı verileceği hesaplanır. Tetkik yaklaşık yarım saat sürer.
BAEP tetkiki öncesinde ve tetkik sırasında dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?
- Kafa derisi ve kulak arkasına elektrodlar yerleştirileceği için saçın ve cildin temiz olması önemlidir.
- Hasta karnı tok bir şekilde tetkike gelmelidir.
- Hastanın yaşı, cinsiyeti ve vücut sıcaklığı tetkik sonuçlarını etkileyebileceği için tetkiki yapacak olan sağlık personeli bu konular ile ilgili notlarını almalıdır.
- Hasta işitme bozukluğu, mevcut hastalıkları ve kullandığı ilaçlar konusunda sağlık personelini bilgilendirmelidir.
- Tetkik sırasında hastanın rahat olması ve herhangi bir stres yaşamaması gerektiği için tetkik öncesinde tuvalet ihtiyacını gidermesi önemlidir. Ayrıca hastanın yatar pozisyonda olması, hareket etmemesi, gözlerini kapaması ve kasların olabildiğince gevşek olması kaliteli bir çekim için gereklidir.
Bebeklerin çekimi uyku sırasında yapılabilir. Tetkik randevusu bebeğin günlük uyku düzenine göre ayarlanabilir. - Uyutulan ya da bilinci kapalı hastalarda ve çocuklarda uygun laboratuvar koşulları sağlanmalıdır.
BAEP tetkiki hangi hastalıkların tanısında kullanılır?
- Multipl skleroz (MS)
- Sinir sistemi tümörleri (Gliomlar, menenjiom, akustik nörinom)
- Serebrovasküler hastalıklar, beyin sapı inmeleri
- Kafa ve yüz travmaları
- Koma ve beyin ölümü
- Yenidoğanın işitme değerlendirmesi
- Çocukluk çağında görülen metabolik ve genetik hastalıklar